Joris Sjamaar

Wat is Google Adwords? Dit is hoe het werkt

wat is google ads

Google Adwords, tegenwoordig Google Ads, is de software waarmee je advertenties (ads) maakt waarbij gebruik wordt gemaakt van de media van Google. De meest bekende ads die je kunt maken met Google Adwords zijn de zoekmachine ads. Dit kunnen tekst ads of product ads zijn.

Daarnaast kun je adverteren op YouTube of op het Google Display Netwerk. Deze ads hebben meestal een andere functie in het aankoopproces, maar kunnen een goede toevoeging zijn aan de marketing funnel. Met name skippable YouTube- en Discovery Ads worden steeds populairder.

Google Adwords belangrijk in aankoopproces

Google speelt in veel gevallen een belangrijke rol in het aankoopproces. Dat is ook de reden dat bedrijven er massaal voor kiezen om er zichtbaar te zijn. Als je bijvoorbeeld op zoek gaat naar een product of dienst, dan is de kans groot dat je de Google zoekmachine gebruikt om het te vinden.

Het meerendeel van de zoekopdrachten in Google wordt gedaan op mobiel en dit wordt alleen maar meer. Google is de meest gebruikte zoekmachine ter wereld dus het is aannemelijk dat je doelgroep zich daar oriënteert.

Je kunt op twee manieren zichtbaar worden in de zoekmachine, namelijk betaald (SEA) en organisch (SEO). In dit artikel wordt stilgestaan bij de twee meest populaire betaalde campagnetypes: Google Search Ads en Google Shopping Ads.

Google Search Ads

Google Search Ads zijn de tekst ads die je bovenaan in de zoekresultaten terugziet na het invoeren van een zoekopdracht. Zie hieronder een voorbeeld van de zoekresultaten voor het zoekwoord ‘freelance digital marketing’. Groen gemarkeerd zijn alle ads. Dit kun je zien doordat bij alle ads het woord ‘Advertentie’ staat.

Hoe Google Search Ads werken

Google Search Ads werken op basis van zoekwoorden. Nadat je een zoekwoord invoert in Google, wordt er een veiling gestart. Google beoordeelt binnen een seconde welke adverteerders bovenaan komen te staan in de zoekresultaten.

Stel dat er vijf bedrijven zijn die adverteren op hetzelfde zoekwoord, dan gaat Google deze bedrijven vergelijken aan de hand van diverse criteria. Google kijkt bijvoorbeeld naar het budget, maar ook de kwaliteit van ads. De ads moeten naadloos aansluiten bij de zoekintentie en bij de landingspagina van de website. Hoe beter je ads en je website presteren, hoe minder je betaalt per klik en hoe hoger je wordt geplaatst in de zoekresultaten.

Omdat je voor iedere klik op je ad betaalt, wil je ervoor zorgen dat de klikken iets opleveren. De ads zijn gelukkig goed meetbaar en hierdoor weet je, in tegenstelling tot bij print media, precies wat het rendement is op je ads.

Zoekwoorden selecteren

Je kunt zelf bepalen op welke zoekwoorden je gevonden wilt worden als bedrijf. Adverteerders beginnen meestal met een zoekwoordenonderzoek om te achterhalen welke woorden de doelgroep gebruikt. Tools als Ubersuggest of Ahrefs kunnen hierbij helpen.

Vervolgens maken ze een selectie van slimme zoekwoorden met (1) een significant zoekvolume, (2) een hoge koopintentie en (3) lage concurrentie. Als iemand bijvoorbeeld zoekt op ‘wasmachine Samsung kopen’ heeft die een hogere koopintentie dan iemand die alleen zoekt op ‘wasmachine’.

Daarnaast zijn brede zoekwoorden als ‘wasmachine’ vaak duurder omdat er meer concurrentie voor is. Hierdoor wordt het lastiger om een positief rendement te behalen. Als vuistregel kun je stellen dat ongeveer 70% van je zoekwoorden specifiek moeten zijn (long tail) en 30% breed (short tail). De onderstaande afbeelding illustreert dit mooi.

Branded Search vs Generic Search

In de search campagnes doe je er goed aan om onderscheidt te maken tussen ‘Branded Search’ en ‘Generic Search’. In Branded Search campagnes adverteer je met jouw merknaam als zoekwoord. Prospects die zoeken op jouw merknaam kennen je al en de kans is hierdoor groter dat deze mensen bij jou iets gaan afnemen. In de meeste Google Ads accounts die ik beheer is dit de meest rendabele campagne.

Sta je echter al bovenaan in de organische zoekresultaten met je merknaam en adverteren concurrenten niet op je merknaam, dan is deze campagne wellicht overbodig. Ik raad altijd aan om hiermee te experimenteren om te zien of een Branded Search campagne additionele waarde heeft.

Generic Search campagnes zijn campagnes met alle andere zoekwoorden. Prospects die niet op je merknaam zoeken zijn in veel gevallen minder warm en moeten nog kennismaken met jouw product of dienst.

Dynamic Search Ads zijn mooie toevoeging

DSA staat voor ‘Dynamic Search Ads’. Bij DSA campagnes gaat Google zelf bepalen wanneer die jouw ads toont. Dit doet het algoritme door de content op je website te analyseren. De zoekwoorden die regelmatig terugkomen op je website gaat Google gebruiken in de campagne.

Ook worden de ads aangepast aan het zoekwoord en die zijn dus dynamisch. Ik gebruik DSA campagnes als een soort vangnet naast mijn normale search campagnes. Alles wat ik niet afvang in de normale search campagnes, vang ik af in de DSA campagne.

RLSA

Met remarketinglijsten voor zoekadvertenties (RLSA) kun je ads tonen aan prospects die al eerder op je website zijn geweest. Je kunt dus zogenaamde ‘doelgroepen’ maken van website bezoekers en deze vervolgens toevoegen aan de targeting van search campagnes.

Prospects die op je website zijn geweest zijn verder in het aankoopproces. Als zij opnieuw gaan zoeken met Google, is de kans dat zij converteren groter. Dit resulteert in veel gevallen in een hoger rendement waardoor je meer kunt bieden in de veiling.

Google Ads Editor

Om de ads op grote schaal op te kunnen zetten, gebruiken adverteerders de Google Ads Editor. Als je op 500 zoekwoorden gevonden wilt worden en je wilt voor ieder zoekwoord minimaal 2 verschillende ads hebben runnen, dan is dit haast niet te realiseren met de standaard interface van Google Adwords. Met de Google Ads Editor kost dit echter niet veel tijd. Hiermee kun je eenvoudig grootschalige campagnes opzetten en bewerken.

Feed gedreven tekst ads

Heb jij een webshop met een groot aantal producten? Of heb jij boekingsplatform met veel listings? Dan wil je waarschijnlijk specifieke search ads opzetten voor deze producten of listings.

Webshops maken natuurlijk ook gebruik van Google Shopping Ads, maar ze laten kansen liggen als ze geen tekst ads maken op productniveau. Als iemand bijvoorbeeld zoekt op ‘wasmachine Samsung WW70j5486MW EcoBubble’ en je verkoopt die wasmachine, dan wil je een specifieke ad maken voor dit product die direct linkt naar de productpagina van de webshop.

Je kunt dit geautomatiseerd en op grote schaal opzetten met een feed management tool. Stel dat je assortiment wordt uitgebreid met 20 nieuwe producten, dan is het wel zo efficiënt als er dan automatische nieuwe ads worden gecreëerd voor deze producten. Hetzelfde geldt voor als er producten uit het assortiment verdwijnen.

In de volgende paragraaf ga ik verder in op campagnes waarbij gebruik wordt gemaakt van productfeeds.

Google Shopping Ads (voor e-commerce)

Google Shopping campagnes zijn bedoeld voor webshops. Met deze campagnes kun je adverteren voor specifieke producten uit je catalogus. Mijn ervaring leert dat de Google Shopping campagne van webshops vaak de meeste orders oplevert én tegen de laagste prijs.

Google Shopping Ads zie je bovenaan of aan de rechterkant in de zoekresultaten. Ook zie je bovenin een aparte tab voor ‘Shopping’ waar je alle producten kunt vinden die horen bij je zoekopdracht.

Zie hieronder een voorbeeld van de zoekresultaten voor het zoekwoord ‘stofzuiger’. Aan de rechterkant vind je de Google Shopping Ads.

Google Shopping productfeed

Om een Google Shopping campagne te runnen heb je een productfeed nodig. Een productfeed is een realtime databestand waarin alle gegevens staan van je producten. Bij webshop software leveranciers als Shopify, Lightspeed en WooCommerce is een productfeed standaard beschikbaar in het CMS.

Kwaliteit van productfeed

Hoe beter de kwaliteit van de feed, hoe beter de Google Shopping campagne zal performen. De feed dient allereerst aan diverse Google voorwaarden te voldoen voordat je überhaupt kunt gaan adverteren. Daarnaast wil je ook keuzes maken voor welke producten je wel en niet wilt adverteren en slimme regels instellen voor als je producten bijvoorbeeld niet op voorraad zijn.

De veiling bij Google Shopping werkt iets anders. Ondanks dat je budget de meest bepalende factor is, gebruikt Google ook de titels van de producten om te bepalen wanneer en waar je producten getoond worden. Tevens hebben afbeeldingen, reviews en beschrijvingen invloed op je rankings.

Productfeed beheren met Channable

Channable is een tool waarmee je gemakkelijk productfeeds kunt beheren en optimaliseren. Het stelt je in staat om op grote schaal gemakkelijk wijzigingen aan te brengen.

Het is ook mogelijk om vanuit Channable een connectie te maken met het Google Merchant Center. Het Merchant Center heb je nodig om je productfeed te koppelen aan Google Adwords. Ik zou een feed management tool als Channable sterk aanbevelen voor Google Shopping campagnes.

Zoals eerder benoemd kun je er, naast shopping campagnes, ook feed gedreven tekst ads mee maken. Ideaal dus voor als je de catalogus geautomatiseerd en sneller wilt verkopen.

Andere succesfactoren

Om succesvol te zijn met Google Adwords zijn een goede account structuur en de juiste campagne instellingen essentieel. Daarbij is de vormgeving van de ads ook bepalend voor het succes. Er zijn tal van mogelijkheden bij ‘advertenties en extensies’ en die wil je maximaal benutten. Ervaren adverteerders kunnen je hierbij helpen.

Tot slot wil je Google Adwords voorzien van zoveel mogelijk (conversie)data zodat het Google algoritme kan optimaliseren aan de hand van het doel dat je instelt. Door artificial intelligence (AI) technieken is het algoritme van Google dermate sterk geworden dat je veel optimalisaties door het systeem wilt laten doen.

Google Adwords is een complex spel waarbij data, creativiteit en technologie op de juiste manier gecombineerd dienen te worden voor een optimaal resultaat. De campagnes zijn nooit af, het is een continue proces van meten en verbeteren.

Wil jij groei versnellen met Google Adwords? Plan dan een gratis strategiesessie met mij om te onderzoeken of we elkaar kunnen helpen.

Bekijk ook: