Joris Sjamaar

Hoe je effectief leads genereert als ondernemer – 6 stappen

Het eerste wat veel bedrijven denken nodig te hebben is een website. Ze zijn ervan overtuigt dat dit dé oplossing is voor het werven van klanten online. Echter, als de website eenmaal is gelanceerd, vallen de resultaten toch vaak tegen.

Begrijp me niet verkeerd, je hebt een website nodig als ondernemer. Maar als je doel is om nieuwe klanten aan te trekken, dan zijn online sales funnels én het vergroten van je e-mail database een stuk effectiever.

Wat is een sales funnel?

Een sales funnel is het pad dat een klant aflegt om bij jouw bedrijf te kopen, van geïnteresseerde prospect tot geconverteerde klant. Ieder bedrijf heeft een sales funnel. Echter zijn sales funnels met een duidelijke intentie 100 keer effectiever dan sales funnels die aan het toeval worden overgelaten, zoals de meeste websites…

Er zijn verschillende type sales funnels. Welke sales funnel jij nodig hebt, hangt af van wat je wilt verkopen. Als jij een boek verkoopt, ziet je funnel er anders uit dan als je bijvoorbeeld een gratis consult, webinar of software verkoopt. Toch is er één tijdloze online funnel die niet mag ontbreken in iedere sales funnel, namelijk de ‘lead magnet funnel’.

Lead magnet funnel

Met de lead magnet funnel genereer je leads in de vorm van e-mailadressen. Met deze leads kun je vervolgens een relatie gaan opbouwen per e-mail. Het gaat erom dat je echt probeert te helpen en waarde gaat toevoegen in het leven van jouw prospects. Zo win je vertrouwen en kun je leads effectief converteren naar een klant. Je gaat iemand toch ook niet ten huwelijk vragen op een eerste date?

Zie hieronder een visuele weergave van de lead magnet funnel.

Stap 1: lead magnet

De eerste stap is om een lead magnet te maken. Een lead magnet kan zijn een gratis video training, een framework, ebook, case studie, podcast of bijvoorbeeld een quiz. Het moet iets zijn dat je gratis weggeeft en waarmee je waarde toevoegt voor je ideale klant. Stappenplannen die jouw prospects van een probleemsituatie naar een gewenste situatie brengen, die werken vaak goed.

Stap 2: landingspagina

De lead magnet ga je verkopen op de eerste pagina van je funnel, namelijk een landingspagina. Op deze pagina wil je bezoekers verleiden om jouw lead magnet aan te vragen in ruil voor hun e-mailadres. Je wilt prospects nieuwsgierig maken met een pakkende headline. Ook wil je duidelijke pijnpunten benoemen die je oplost met je lead magnet. Hoe waardevoller de lead magnet en hoe beter de copy op de landingspagina, des te waarschijnlijker het is dat een bezoeker zijn e-mailadres achterlaat.

Met een landingspagina bedoel ik trouwens niet de homepage van je website. Ook niet een pop-up op je homepage! Het moet echt een landingspagina zijn waar je maar één ding kunt doen als bezoeker, namelijk jouw lead magnet aanvragen. Hou het vooral heel simpel. Denk aan: headline, bullets met tekst, afbeelding en een opt-in formulier.

ClickFunnels

Mocht je een tool zoeken waarmee je gemakkelijk landingspagina’s en sales funnels kunt maken, dan adviseer ik ClickFunnels. Je hebt tegenwoordig geen dure developers meer nodig voor websites en landingspagina’s. Met tools als ClickFunnels kun je zonder technische kennis mooie landingspagina’s maken.

Het voordeel van ClickFunnels vind ik dat je kant en klare funnels (meerdere pagina’s) kunt gebruiken. Je hoeft alleen de content en kleuren aan te passen naar jouw merk. Deze funnels zijn allemaal getest en hebben zich al in praktijk bewezen. Dit bespaart je een hoop tijd als ondernemer. Ook hebben zij integraties met de meest populaire CRM-systemen. De leads worden daarmee automatisch toegevoegd aan je database. Zeker als je geen online specialist bent, dan is ClickFunnels een fijne oplossing.

Stap 3: bedankpagina

Als je het e-mailadres hebt verkregen, stuur je prospects door naar de bedankpagina waar je de lead magnet weggeeft. Hier kom je dus je belofte na en geef je gratis waarde weg. Nadat leads waarde van je hebben ontvangen, zijn ze eerder geneigd om van je te kopen. Dit is dus ook een goed moment om je product of dienst te introduceren en door te linken naar je sales pagina.

Op je sales pagina kun je een nieuw aanbod doen. Hier start eigenlijk een nieuwe funnel, namelijk je sales funnel. Belangrijk is om niet gelijk de wereld te verkopen, begin klein en met een laagdrempelig aanbod. Denk bijvoorbeeld aan een gratis consult of een webinar. Focus je op het oplossen van het volgende probleem van je leads. Met een slim formulier kun je hier tevens een shifting maken tussen leads die relevant zijn en leads die minder relevant zijn.

Zodra je het laagdrempelige aanbod hebt verkocht, wil je de lead zo snel mogelijk gaan upsellen naar je ‘core offer’.

Facebook leadgen forms

Ik adverteer zelf veel op Facebook en daar kun je ook simpele landingspagina’s en formulieren maken. Dit werkt effectief voor als je een laagdrempelige lead magnet aanbiedt zoals een checklist. Als je een gratis training of bijvoorbeeld een webinar verkoopt, dan kun je beter een andere oplossing kiezen. Je moet dan meer je best doen en de tijd nemen om de lead magnet te verkopen. Dit verdient een landingspagina met meer context.

Stap 4: follow-up e-mails

Het opbouwen van een database is eigenlijk het grootste geheim van de funnel. Als je leads slim opvolgt per e-mail en gaat investeren in de relatie, bouw je vertrouwen op. En dat vertrouwen is cruciaal voor het verkopen van je product of dienst. Ik ga in dit artikel verder niet in op het opvolgen van leads, maar ik wil je wel 2 tips meegeven:

  1. Probeer niet in iedere e-mail iets te verkopen. Stuur vooral content waarmee je waarde toevoegt voor je niche en problemen oplost. Als vuistregel kun je nemen dat je in 1 van de 4 e-mails iets kan verkopen. 
  2. Gebruik een tool als ActiveCampaign waarmee je de e-mails volledig kunt automatiseren. Hoe groter je bestand met e-mailadressen wordt, hoe meer impact je maakt, zonder dat het je extra tijd kost.

Stap 5: traffic

Een ander belangrijk onderdeel van de funnel is het krijgen van traffic. Traffic krijgen kan gratis en betaald. Met gratis traffic bedoel ik bijvoorbeeld traffic via je blog of social media kanalen als LinkedIn, Instagram of YouTube. Met name LinkedIn wordt een krachtige tool om te connecten met je niche. Al hangt dit er wel vanaf of je niche op LinkedIn zit.

Wil je groei in traffic versnellen? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor advertenties op Facebook en Google. Ik adviseer je om eerst met gratis traffic te beginnen. Je kunt dan meteen testen of je funnel converteert. Het geld dat je verdient van je eerste klanten, kun je vervolgens terug investeren in advertenties om groei te versnellen.

Break-even vanaf dag 1

Om je bedrijf snel te schalen, gaan online advertenties helpen. Een nadeel van de lead magnet funnel is dat het soms even duurt voordat je jouw investering hebt terugverdiend vanuit de back-end. Je kunt dit oplossen door je eerste funnel gelijk break-even of zelfs winstgevend te maken. Stel dat je voor iedere €100 die je vandaag investeert in advertenties, je er ook vandaag €100 aan terugverdiend. Je kunt dan risicoloos gaan investeren in advertenties om snel je database te vergroten. Vervolgens kun je aan je database andere producten of diensten gaan verkopen waar je nauwelijks marketingkosten meer voor betaalt. Ondernemers die dit succesvol doen gebruiken meestal de Tripwire funnel.

Stap 6: retargeting

Ik adviseer je tot slot om Facebook retargeting advertenties toe te voegen. Niet iedereen zal je lead magnet aanvragen en zijn e-mailadres achterlaten op de opt-in pagina. Stel dat 80% afhaakt, dan kun je dit percentage omlaag brengen door ze te retargeten. In dit artikel leg ik uit hoe je een retargeting campagne slim kunt opzetten.

Meer leren over online funnels?

Wil je doorpakken op online sales funnels? Dan heb ik nog een tip. Russell Brunson is oprichter van ClickFunnels en hij heeft een boek geschreven over hoe je met online funnels groei kan versnellen. In het boek leer je:

  • Hoe je je e-mail database snel kan laten groeien.
  • Hoe je leads kunt converteren naar winstgevende klanten.
  • Hoe je een aanbod maakt waar je prospects, leads en klanten geen nee tegen kunnen zeggen.
  • En welke funnel strategieën het meest effectief zijn voor je onderneming.

Het boek is gratis, je betaalt alleen de verzendkosten.

→ Bestel het online sales funnels boek hier.