Joris Sjamaar

Facebook Ads retargeting guide voor een maximale ROI

facebook ads

De eerste campagne die de meeste Facebook marketeers maken is een retargeting campagne. In deze campagne worden namelijk prospects getarget die al een bepaalde vorm van interactie hebben gehad met je bedrijf. Ze zijn vaak al een stap verder in de klantreis en de kans is hierdoor groter dat ze converteren naar een lead of een klant. Dit zorgt voor een hoger rendement op de advertenties (ads).

Advanced Facebook Ads retargeting

Ik zie diverse bedrijven succesvol zijn met Facebook retargeting. Echter zie ik ook veel ondernemers en marketeers niet optimaal gebruik maken van de retargeting opties. Daarnaast zit er in veel gevallen weinig strategie achter. Ze boeken hierdoor middelmatige resultaten en trekken de conclusie dat het niet werkt voor hun bedrijf. En dat is zonde!

In de meeste gevallen kun je met de juiste retargeting strategie heel effectief zijn. De laatste jaren heb ik veel getest met retargeting campagnes op Facebook voor e-commerce, SaaS en B2B bedrijven. Ik heb dus een goed beeld gekregen bij hoe je met zo min mogelijk geld een zo hoog mogelijk rendement kunt realiseren.

Dynamische retargeting op Facebook

In de meeste Facebook accounts is retargeting vrij statisch ingericht. Zij laten bijvoorbeeld aan iedereen die op de website is geweest dezelfde ad zien. Dit kan slimmer! Je kunt de campagne dynamisch maken door onderscheid te maken tussen ‘hot’, ‘warm’ en ‘cold’ retargeting audiences.

Zo is iemand die vandaag jouw website heeft bezocht een stuk warmer dan iemand die jouw website 60 dagen geleden heeft bezocht. Daarnaast maakt het ook verschil wat voor interactie iemand heeft gehad met jouw bedrijf. Iemand die op een productpagina is geweest van jouw website, is waarschijnlijk ook een stuk warmer dan iemand die alleen een video van jou heeft geliked op Instagram. Hier wil je dus onderscheid in maken in je retargeting aanpak.

Je kunt retargeting op verschillende manieren dynamisch maken. Belangrijk is dat je het op een manier doet die effectief, schaalbaar en goed te beheren is.

Facebook Ads retargeting structuur

In de onderstaande tabel vind je de retargeting strategie voor SaaS bedrijven waar ik veel succes mee boek. Aan de linkerkant staan de type interacties en de cijfers zijn het aantal dagen dat mensen geretarget worden binnen de verschillende adsets (‘hot’, ‘warm’ en ‘cold’).

*Top 5% websitebezoekers is gebaseerd op de gemiddelde tijd op website.

De bovenstaande structuur is flexibel. Hier bedoel ik mee dat de type interacties kunnen verschillen per bedrijf. Daarnaast is het aantal dagen sterk afhankelijk van de lengte van jouw klantreis en de hoeveelheid website traffic dat je hebt. Als je nog weinig traffic hebt, wil je het aantal dagen wellicht ophogen zodat de audience een significante omvang heeft. De structuur blijft echter hetzelfde, die kun je overal toepassen.

Upsell (of nurture) ads zitten hier niet bij inbegrepen. Upsell vindt plaats na de conversie en is een andere fase van de klantreis. Ik adviseer mijn klanten altijd om hiervoor een aparte campagne te maken.

Implementatie van Facebook retargeting

Ik kan me voorstellen dat het op het eerste gezicht complex lijkt om dit te implementeren. Het valt gelukkig wel mee. Belangrijke voorwaarde is wel dat je Facebook pixel goed geplaatst is op je website en dat conversies worden gemeten. Als dit goed staat, dan ben je klaar om de campagne te gaan bouwen.

Stappenplan

  1. Ga naar ‘audiences’ in Facebook om de verschillende audiences aan te maken. Kies de juiste ‘custom audience’ optie per interactie en voer daar het aantal dagen in zoals in de tabel.
  2. Maak een nieuwe CBO campagne aan met een ‘conversion objective’. Zorg dat je ongeveer 20% en maximaal 30% van je overall Facebook Ads budget alloceert aan de retargeting campagne als vertrekpunt. De rest wil je inzetten voor andere campagnes.
  3. Creëer 3 nieuwe adsets voor de ‘hot’, ‘warm’ en ‘cold’ retargeting audiences. Voeg vervolgens de audiences toe aan de adsets. Belangrijk hierbij is dat je in de ‘warm’ adset wel alle ‘hot’ audiences uitsluit, anders krijg je overlap. Hetzelfde geldt voor de ‘cold’ adset. Vergeet ook niet je klanten uit te sluiten, die kun je later retargeten in een aparte upsell campagne. 
  4. Sluit je retargeting audiences uit in je branding en prospecting campagnes zodat daar geen overlap ontstaat. Denk aan campagnes met lookalikes en interest audiences.
  5. Kies de juiste placements. Voor retargeting boek ik de beste resultaten met Facebook News Feed, Facebook Marketplace en Facebook Right Column. Hier zou ik dus mee starten.
  6. Stel een maximum budget in voor je ‘cold’ adset. Deze adset gaat waarschijnlijk het grootste worden qua audience size maar is het minst relevant om je budget aan te spenderen.
  7. Maak 3-4 ads per adset. Door verschillende ads te variëren, boek je in de meeste gevallen betere resultaten. Echter wil je niet overdrijven, zeker met een beperkt budget wil je niet meer dan 3 ads per adset hebben.
  8. Extra: voeg dynamic ads toe aan de campagne. Hiervoor moet je wel de adsets dupliceren omdat het niet mogelijk is om meerdere ads te runnen binnen één adset als je voor een dynamic ad kiest.

Testen met retargeting creatives

Het is belangrijk om veel te testen met ads om snel te leren wat wel en niet werkt voor jouw bedrijf. Zie hieronder een aantal expert tips die je gaan helpen bij het vormgeven van je ads.

Concreet aanbod

Communiceer een concreet aanbod in je ad. Dit is eigenlijk meer een voorwaarde dan een tip. Het kan een ‘lead magnet’ zijn in de vorm van een eBook, gratis demo of masterclass, maar je kunt ook direct je product aanbieden en sturen naar een prijsopgave, sign-up of aankoop. Belangrijk is om te alle tijden iets concreets aan te bieden.

Social proof

Maak je ads social proof. Benadruk bijvoorbeeld hoeveel mensen al klant zijn of toon een review. Social proof is een van de meest krachtige manieren om prospects te overtuigen van jouw aanbod.

Information products

Probeer in je ‘cold’ adset niet gelijk je product of dienst te verkopen maar bied een gratis ‘information product’ aan. Je ‘cold’ audiences zijn vaak nog niet klaar om te kopen dus daar wil je eerst een relatie mee gaan opbouwen.

Creëer urgentie

Creëer urgentie in je ‘hot’ adset met een ‘one time offer’. Door bijvoorbeeld aan te geven dat jouw unieke aanbod alleen deze week geldig is, voelen prospects zich geneigd om sneller over te gaan tot actie.

Leadgen formulieren

Gebruik leadgeneratie formulieren op Facebook als je website landingspagina’s niet optimaal converteren. Alhoewel je op een website meer mogelijkheden hebt om te overtuigen (en data verzamelt!), kan het effectief zijn om leads op Facebook af te vangen als je website niet optimaal presteert.

Maak het persoonlijk

Zorg dat je ad niet teveel op een ad lijkt. Schrijf ads die overkomen alsof je naar een vriend(in) schrijft. Gebruik tevens echte foto’s (van jezelf) en geen stockfoto’s, deze doen het op social media meestal een stuk minder goed.

Grijp direct de aandacht

Grijp direct de aandacht met je visual en zorg dat je dit doet met ‘echte mensen’ in je visual. Mensen houden van mensen, zeker op social media! In branding en prospecting campagnes geef ik de voorkeur aan video’s. Echter realiseer ik voor retargeting campagnes vaak betere resultaten met ‘squared’ afbeeldingen.

Toegevoegde waarde

Hou het simpel en communiceer duidelijk wat de waarde is die je toevoegt voor je audience. Beschrijf het probleem in het leven van de mensen waar jij je op richt. Leg daarna op een simpele manier uit hoe je dat oplost.

Gebruik ‘gratis’

Gebruik het woord ‘gratis’ in de headline. Het is een woord waar wij Nederlanders gevoelig voor zijn.

Conversiegerichte CTA

Zorg dat je CTA conversiegericht is en dat direct duidelijk wordt wat het doel is van de ad. Uiteindelijk wil je met een retargeting ad proberen om prospects te converteren naar een lead of klant. Ze hebben al interactie gehad met jouw bedrijf dus ze hebben al kennisgemaakt. Nu wil je doelgericht sturen naar een conversie.

Zet emoji’s in 😃

Maak gebruik van emoji’s maar overdrijf niet. Emoji’s zijn ideaal om de aandacht te grijpen en om je ad persoonlijker te maken. Echter kan het ook afbreuk doen aan je betrouwbaarheid en het gevoel van kwaliteit als je overdrijft.

Feiten & cijfers

Gebruik relevante feiten & cijfers om de aandacht te grijpen en om vertrouwen op te bouwen. Met name percentages rondom het probleem dat jij oplost doen het vaak goed.

Benoem je niche

Durf concreet je niche te benoemen en hen aan te spreken in de ads. Je prospects zullen zich hierdoor nog meer aangesproken voelen door jouw aanbod.

Bekijk concurrenten

Extra tip: bekijk ook even hoe je concurrenten adverteren in de Facebook Ads Library. Wellicht brengt dit je nog op nieuwe ideeën. Zorg wel dat je uniek bent en niet gaat kopiëren.

Full-funnel Facebook Ads

Retargeting is een belangrijk onderdeel van de Facebook Ads funnel. Echter is het slechts een onderdeel. Naast de retargeting campagne doe je er goed aan om ook branding, prospecting en upsell campagnes te ontwikkelen. Deze campagnes vragen om een andere strategie. Zo wil je in de branding en prospecting campagnes de audiences eerst opwarmen en niet gelijk iemand ten huwelijk vragen op de eerste date.

Touchpoints met elkaar verbinden

Door een slimme funnel te bouwen waarin touchpoints goed met elkaar in verbinding staan, kun je groei realiseren op grote schaal. Met touchpoints bedoel ik niet alleen Facebook, Messenger en Instagram ads, maar ook je website. In veel gevallen vindt hier de conversie plaats dus die moet daarvoor geoptimaliseerd zijn.

Daarnaast bouw je met je website een schat aan data op door middel van de Facebook pixel. Op basis van deze website data kun je weer nieuwe audiences maken. Tevens gebruikt het algoritme van Facebook deze websitedata om de performance van de campagnes te optimaliseren.

Wil je aan de slag met Facebook Ads of de performance verbeteren? Plan dan een gratis strategiesessie om te onderzoeken wat de Facebook Ads groeipotentie is voor jouw bedrijf.

Bekijk ook: