Joris Sjamaar

Top-5 beste Facebook Ads targeting opties

facebook targeting guide

Toen ik begon met Facebook marketing focuste ik me vooral op het vormgeven van de ads. Ik dacht dat ik daar het grootste verschil kon maken. Door mijn ervaring weet ik nu beter. Je kan nog zo’n sterke ad hebben, maar als je Facebook Ads targeting niet klopt, dan verspil je geld. Je kan beter een middelmatige ad hebben met uitstekende targeting dan andersom.

Facebook Ads targeting

De grote kracht van Facebook Ads is de mogelijkheid om specifiek te targeten. Het kan echter complex zijn voor een beginnende Facebook marketeer om wegwijs te worden met alle targeting opties. Daarom deel ik graag mijn top-5 zodat jij een vliegende start kunt maken.

  1. Lookalike targeting
  2. Dynamic retargeting
  3. Interest-based targeting
  4. Customer targeting
  5. Demographic targeting

#1 Facebook Ads lookalike targeting

Lookalikes audiences maken is het eerste wat ik doe als ik aan de slag ga met prospecting campagnes. Het is één van de meest krachtige targeting features die Facebook beschikbaar heeft. Met lookalikes kun je personen targeten die vergelijkbare kenmerken hebben als jouw klanten of websitebezoekers.

Lookalikes van klanten

Je kunt eenvoudig een klantenbestand uploaden naar je ads account. Facebook gaat dan jouw klanten matchen met hun Facebook profielen. Het algoritme van Facebook is er vervolgens goed in om personen te vinden op Facebook die vergelijkbare kenmerken en interesses hebben als jouw klanten.

Lookalikes vallen of staan echter bij de hoeveelheid klantgegevens die je hebt. Zo wordt een lookalike audience van je klanten pas effectief als je meer dan 500 klantgegevens kan uploaden. Het liefst wil je Facebook voorzien van zoveel mogelijk klantgegevens zodat het algoritme nauwkeurig personen kan selecteren die vergelijkbaar zijn. 

In de settings kun je kiezen in welke mate de Facebook gebruikers, die je wilt targeten met je ads, op jouw klanten moeten lijken (1-10%). Ik zou je adviseren om met de top 1% lookalikes op Facebook te beginnen. Deze audience zorgt meestal voor de hoogste ROI. Daarna kun je ook gaan testen met 2% en 3% lookalikes.

Expert tip: niet al je klanten zijn even winstgevend. Sommige klanten kopen nou eenmaal vaker en met een hogere gemiddelde orderwaarde. Je kunt in jouw klantenbestand een kolom toevoegen waarin je iedere klant een bepaalde waarde meegeeft. Hoe winstgevender de klant, hoe hoger de waarde. Het algoritme van Facebook houdt hier vervolgens rekening mee bij het vinden van vergelijkbare personen. Je maakt de lookalikes hiermee ‘value-based’ en dit zorgt voor een nog hoger rendement.

Lookalikes van websitebezoekers

Naast lookalikes van klanten boek ik ook mooie resultaten met lookalikes van betrokken website bezoekers. Denk hierbij aan websitebezoekers die een productpagina hebben gezien of de checkout zijn gestart. Hiervoor moet je Facebook pixel wel op de juiste manier geplaatst zijn.

#2 Facebook Ads dynamic retargeting

Met retargeting target je personen die al op een bepaalde manier interactie gehad hebben met jouw bedrijf. Dit zijn dus meestal personen met een hogere koopintentie dan personen die jou nog niet kennen. Je hebt verschillende retargeting opties in Facebook. Je vindt ze bij ‘custom audiences’. Zo kun je bijvoorbeeld personen retargeten die op je website zijn geweest, een video van jou hebben bekeken of een eBook hebben gedownload. 

Om echt goede resultaten te boeken zul je retargeting ‘dynamisch’ moeten maken. Hiermee bedoel ik dat je de boodschap van je retargeting ad laat afhangen van (1) de type interactie die een persoon heeft gehad met jouw bedrijf en (2) het moment dat iemand interactie heeft gehad. Door iedereen die op je website is geweest dezelfde ad te laten zien, laat je kansen liggen. Dit kan namelijk slimmer. Wil je retargeting effectief en dynamisch opzetten? Bekijk dan mijn gratis guide voor Facebook retargeting.

#3 Facebook Ads interest-based targeting

Bij interest-based targeting gebruik je de standaard interesses van Facebook in je targeting. Ik merk dat veel Facebook marketeers zoekende zijn naar een methode voor interest-based targeting. Ze krijgen het vaak niet rendabel. Ik ben hier ook op vastgelopen in het begin. Als je echter weet hoe je het aan moet pakken, kun je op grote schaal meer leads en klanten realiseren.

De onderstaande tips gaan je helpen om beginnersfouten te voorkomen.

Maak persona’s

Om te beginnen wil je helder hebben voor wie jouw ads bedoeld zijn. Wat zijn de demografische kenmerken? Wat doen deze personen? Welke interesses hebben ze? Wat zijn de merken die ze leuk vinden? Welke personen volgen ze? Etc. Dit gaat je helpen bij het vinden van relevante Facebook interesses.

Gebruik de Audience Insights tool

Gebruik de Facebook Audience Insights tool om je persona’s aan te scherpen en om te ontdekken wat ze leuk vinden. Door bij de filters kenmerken van jouw persona’s in te vullen, verschijnen Facebook interesses van jouw persona’s.

Deze interesses kun je vervolgens verder onderzoeken met de tool om te zien of er echt relevante personen in zitten. Ook kun je met de tool ontdekken wat de interesses zijn van personen die jouw Facebook pagina hebben geliked.

Benut de Facebook API

In de Facebook interface worden slechts een aantal interesses getoond als je gaat zoeken. En dit zijn precies de populaire interesses die jouw concurrenten ook gebruiken. De ‘suggestions’ functie kan nog helpen om niche interesses te vinden, maar het is zeker niet compleet. Er zijn namelijk veel meer interesses die interessant kunnen zijn en die ga je in Facebook niet vinden.

Je kunt deze interesses ontdekken door gebruik te maken van de Facebook API. Connectio heeft een gratis zoekmachine ontwikkeld voor Facebook interesses. Deze tool gaat je helpen om veel meer interesses te vinden dan in Facebook.

Test de interesses

Je zult nooit weten welke interesses goed presteren en welke niet als je alle interesses direct aan één adset toevoegt. Je gooit dan dus geld uit het raam, maar je weet niet waar het probleem zit. Daarom adviseer ik klanten om interesses altijd één voor één te testen. Met een klein budget kun je al testen of een interesse rendabel is. Alle interesses die niet werken zijn mooie learnings. Alle interesses die wel werken kun je schalen en samenvoegen in één adset.

Het algoritme van Facebook heeft baat bij een audience size van significante omvang. Daarom wil je de interesses na het testen wél samenvoegen.

Ga niet te specifiek

Als je heel specifiek gaat targeten betekent dit niet perse dat je ads beter gaan presteren. Zoals gezegd heeft het algoritme van Facebook een significante omvang nodig om op een optimale manier potentiële leads en kopers te vinden.

Het algoritme probeert continu nieuwe personen te vinden die lijken op de personen die al een gewenste interactie hebben gehad met je ads of website. Hierbij wordt het grootste deel van de optimalisaties gedaan op adset niveau. Als de omvang van de adset klein is, kan het algoritme van Facebook in mindere mate leren (minder data) en zitten er ook minder personen in de pool waar Facebook een connectie mee kan leggen. Dit gaat ten koste van de performance.

Optimale audience size

De optimale audience size hangt natuurlijk af van het budget dat je te besteden hebt. Ik realiseer de beste resultaten in Nederland met een audience size van tussen de 150.000 en 300.000 personen. Hiervoor heb je wel een stevig mediabudget nodig. Wanneer je een klein budget hebt en/of als een lokale ondernemer bent, dan gelden andere regels. Als vuistregel kun je nemen dat je met gemak €1 per dag kunt besteden voor iedere 1000 personen in je audience.

Pas ‘layering’ toe

Je zult zien dat er ook veel interesses zijn van grote omvang. Je persona’s hebben wellicht raakvlak met deze interesses maar er zitten ook veel personen in die niet relevant zijn. Om toch gebruik te maken van deze interesses kun je ‘layering’ toepassen.

Stel je helpt ondernemers met sneller groeien door middel van digitale strategieën. Als je dan alleen de interesse ‘entrepreneurship’ kiest in je targeting, dan zit je veel te breed. Als je echter personen target die interesse hebben in ‘entrepreneurship’ EN ‘online marketing’ EN ‘Facebook Ads’, dan is de kans groter dat je personen target die relevant zijn voor jouw bedrijf. 

Expert tip: is je audience nog te groot en wil jij je richten op personen die meer te besteden hebben? Dan raad ik je aan om bij placements te kiezen voor ‘iOS devices only’. Personen die Apple devices kopen geven gemiddeld meer uit. Ook kun je de audience verkleinen door de exclude optie te gebruiken. Hier kun je bijvoorbeeld demografische kenmerken toevoegen die niet relevant zijn.

#4 Facebook Ads customer targeting

Je klanten targeten zorgt vaak voor een hoog rendement. Ondanks dat ik dit vooral baseer op mijn ervaringen in e-commerce, heb ik ook succesvolle nurture campagnes gezien voor SaaS bedrijven. De vuistregel is dat het vijf keer zoveel kost om een nieuwe klant te winnen, dan om één bestaande klant terug te laten komen. En Facebook kan een effectief kanaal zijn voor retentie. De timing en het aanbod zijn cruciaal in dit geval. Je zult dus goed je klantreis moeten analyseren.

Ik heb recent een klant in voedingssupplementen geholpen met Facebook Ads. Daar heb ik een upsell campagne geïmplementeerd waarbij nieuwe klanten één maand na aankoop weer een ad krijgen te zien. In deze ad worden andere populaire producten (cross-sell) gepromoot uit de collectie die in lijn liggen met de eerste aankoop. De campagne heeft een purchase ROAS van meer dan 400%.

#5 Facebook Ads demographic targeting

Door middel van de Audience Insights tool en het analyseren van je klantendatabase krijg je goed inzicht in de demografische kenmerken van je persona’s. Deze inzichten wil je vervolgens toepassen. Op welke locatie, leeftijd, geslacht, inkomensklasse, thuissituatie, educatie en werkfunctie wil jij je richten met je ads? Dit kun je allemaal meenemen in je targeting op Facebook. Ook ‘life events’ kunnen heel interessant zijn. Je kunt bijvoorbeeld personen targeten die net een nieuwe baan hebben of kort geleden zijn verhuisd.

Let wel op, niet alle demografische kenmerken zijn even bruikbaar. Dit komt simpelweg omdat niet iedereen alles vertelt aan Facebook. Bekijk dus goed welke impact ieder demografisch kenmerk heeft op je audience size.

Geografische targeting

Geografische targeting wil ik apart benoemen omdat je hier hele interessante dingen mee kunt doen. Zitten je klanten bijvoorbeeld vooral in steden? Dan kun je eenvoudig kiezen om alleen steden te targeten. Wil je bepaalde wijken targeten met een hoger inkomen? Dan kun je heel nauwkeurig een selectie maken van de wijk waarin jij personen wilt targeten.

Ook kun je personen targeten die recent in een gebied zijn geweest of die in een gebied op reis zijn. De laatste optie kan heel interessant zijn voor ondernemers in toerisme.

BONUS: Facebook groups en pages targeting

Stel dat je van leden van Facebook groepen een custom audience kan maken. En stel dat je hetzelfde kunt doen met prospects die de pagina van je concurrent hebben geliked. Dit is mogelijk met een tool genaamd LeadEnforce. Ik ben hier zelf pas net mee begonnen dus kan nog weinig resultaten delen, maar klinkt interessant nietwaar? Mocht je hier al ervaring mee hebben en het leuk vinden om learnings te delen, doe dit vooral in de comments.

Wil je de performance op Facebook verbeteren voor jouw bedrijf? Boek dan een gratis strategiesessie om te onderzoeken of we elkaar kunnen helpen.

Bekijk ook: